БАНИЦА С ОРИЗ ИЛИ РОДОПСКИ КЛИН


Ето, че дойде време да благодаря на всички предани читатели на Ухае на...! 
Благодаря!
Благодаря, че вече четири години сме заедно! Аз - готвейки и пишейки за всички Вас и Вие - избирайки точно Ухае на...за източник на правилната рецепта!
Преди четири години започнах да събирам моите рецепти тук - в Тефтерчето с рецепти "Ухае на...". Първата публикувана рецепта беше на Великден и естествено - за козунак. Сега тази рецепта беше отново най-четената в последната една седмица. Благодаря на всички Вас, че избрахте точно моя 30 годишен  опит с козунаците. А най-хубавото е, че споделихте с мен Вашия резултат! Благодаря за доверието!
По принцип рожден ден се празнува с торта, но аз обичам да Ви изненадвам. Избрах нещо от старата българска или по-точно родопска кухня. 
Избрах този родопски клин по две причини. Първата е, че голям процент от отговорилите на Анкетата на Ухае на...са посочили като липсваща рецепта в моето тефтерче - баницата с ориз. Втората причина е, че отново съм номинирана в категорията Гозбите на баба в Годишните награди на Блоговодител. А каква по-вкусна гозба от една баница и то...с ориз!
Член на журито и тази година е фирма "Крина" - моя любима марка за типичните за българската кухня боб, леща, ориз и т. н. Миналага година посветих на "Крина" тортата с ориз и ягоди /невероятна е/, чиято рецепта ще намерите ето тук.
Щастлива съм да Ви почерпя с парче Родопски клин! 
Бъдете здрави! Забавлявайте се в кухнята и не забравяйте, че най-вкусна е българската гозба!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 листа кори за баница /аз използвах Одрински/. Ако корите са фини - 8 листа.
6 яйца
олио за намазване на тавата и корите
масло за намазване на готовата баница
сол на вкус
300 гр сирене


  • Сварявам ориза в подсолена вода и според указанията на опаковката. Но не забравям да го измия в поне пет води или докато водата стане бистра.
  • Готовия ориз охлаждам.
  • В подходяща тава с размер 28 см постилам четирите кори за баница така, че да останат достатъчно дълги /15 см/ краища извън тавата, които после ще покрият баницата. 
  • Всяка кора намазвах обилно с мазнина.



  • Поръсих последната кора обилно с натрошено сирене или около половината от нужното количество.



  • В купа разбих яйцата и ги добавих към добре сварения и охладен ориз.
  • Цялата оризово-яйчена смес изсипах върху сиренето.



  • Върху яйчената смес натроших останалото количество сирене.



  • Покрих всичко с висящите от тавата  краища на корите като не забравях да намазвам помежду им с мазнина. Отгоре също намазах с олио.



  • Включих фурната на 200 градуса и то на печене само отдолу.
  • Сложих тавата и пекох на най-долното ниво около 30 минути.



  • За това време баницата започна да ухае и леко се зачерви отгоре.



  • Извадих баницата от фурната и покрих отгоре със втора тава. Много внимателно и с предпазни ръкавици /пазете се от изгаряния/ обърнах баницата във втората тава.



  • Върнах баницата във фурната и само на долно печене за още 30 минути.



  • Готовата баница с тъмно-златиста коричка извадих от фурната и намазах с малко масло.




  • Оставих клина с ориз за около 20 минути да се охлади.

  • Сервирах баницата едва, когато се убедих че е добре стегнала.

Благодаря на фирма Крина, че отново ми гласува доверие!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!











0